Koop tickets

Mededelingen

Een facelift voor de vuurtoren

23 november 2023

De vuurtoren is, voor het eerst sinds hij is opengesteld voor bezoekers, bijna twee maanden dicht. Heel jammer voor mensen die nu op het eiland zijn en hem graag zouden beklimmen, maar met een goede reden. De tentoonstelling in de vuurtoren wordt namelijk helemaal vernieuwd. Op 23 december gaan we weer open.


Icoon

De vuurtoren is misschien wel het meest gefotografeerde en afgebeelde gebouw van het eiland. Hij is echt een icoon van Texel en staat dan ook op de etiketten van allerlei Texelse producten. Sinds 2009 wordt hij geëxploiteerd door  Stichting Texels Museum en kunnen mensen hem beklimmen. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt; inmiddels hebben al een paar miljoen mensen de 118 treden naar boven genomen om daar, op zo’n 47 meter hoogte, van het uitzicht te genieten.

Volledige vernieuwing

Veel bezoek geeft ook veel slijtage, dus we laten de trappen elk jaar schilderen. Ook de muren worden geregeld onder handen genomen. Dat gebeurt op het moment ook, maar we pakken het nu veel grootschaliger aan. De hele binnenkant is leeggehaald, alle expositieonderdelen zijn verwijderd. De collectie komt terug in de nieuwe inrichting, maar de informatiepanelen worden helemaal anders. Het verhaal van de geschiedenis en functie van de toren wordt in de nieuwe tentoonstelling op een eigentijdse manier verteld. Toegankelijker en met minder tekst.

Wachtruimte open

Over toegankelijk gesproken: de wachtruimte, de oude werkkamer van de vuurtorenwachters, wordt opengesteld. Deze ruimte ligt op dezelfde hoogte als de omloop. Mensen die moeilijk ter been zijn kunnen de toren helaas niet op. De toegangsweg naar de toren is wél rolstoeltoegankelijk. Langs het pad komt een aantal informatieborden als voorproefje op een bezoek aan de toren. Zo kunnen ook mensen die de toren niet op kunnen (of durven), een beetje van de informatie meekrijgen.

Vanaf de kerstvakantie

De werkzaamheden worden voor de kerstvakantie afgerond. Vanaf 23 december zijn we weer open; in de vakantie dagelijks en ook een aantal avonden. We laten je graag onze opgeknapte vuurtoren met de nieuwe tentoonstelling zien. Tot snel!