Koop tickets
EnglishDeutsch

1960

Vuurtorenwachters in beeld

Zes man sterk

Tot 1990 bestond het team vuurtorenwachters uit zes man, die elkaar in dag- en nachtdiensten afwisselden.

Klimmen naar de koffie

Elke dienst startte met het beklimmen van de trappen. Eenmaal boven werd koffie gezet en de apparatuur gecontroleerd.

Lamp automatisch

Aan het ronddraaien van de lamp hoefden de mannen niets te doen, dat ging automatisch. Af en toe moesten de vuurtorenwachters de lamp wel poetsen.

Op de uitkijk

Tijdens hun dienst hielden de wachters alles in de gaten: grote en kleine schepen, pleziervaart. Bij calamiteiten moesten de vuurtorenwachters de reddingboten waarschuwen en contact houden met de kustwacht.

Met een autokaart de zee op

Problemen op zee ontstonden niet alleen tijdens slecht weer. Niet iedereen op zee is altijd even goed voorbereid. Het is een keer gebeurd dat een scheepje op de Vliehors was gestrand. Die mensen hadden alleen een autokaart van Nederland bij zich.

Vijf blauwe zwembroekjes

Maar ook op land hielden de vuurtorenwachters een oogje in het zeil. De vuurtoren kreeg op een drukke zomerdag eens een telefoontje. Of de wachter van dienst wilde uitkijken naar een verdwaald jongetje met een blauwe zwembroek aan. Hij zag wel vijf jongetjes met blauwe zwembroekjes!

Kletsen met de schepen

Ook als er geen mensen in nood waren, verveelden de vuurtorenwachters zich niet. Via de radio kon er een praatje gemaakt worden met de voorbijvarende scheepsbemanning. Het prachtige uitzicht zorgde er voor dat er altijd wat te genieten was. Dat alles maakte het werk op de vuurtoren erg leuk.

Nu onbemand

Na 1990 nam de apparatuur steeds meer werk van de vuurtorenwachters over. De toren is nu onbemand, de radarbeelden en het radioverkeer zijn overgenomen door de Brandaris op Terschelling.