Koop tickets
EnglishDeutsch

Topstukken

Het plekje

Een onbeschutte duintop op het noordelijkste puntje van Texel, ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee. Daar staat de Texelse vuurtoren, met een aantal voormalige dienstwoningen ernaast. Hier kun je écht voelen wat windkracht zes betekent!

Uitzicht naar het westen. Je kijkt uit over het gevaarlijkste stukje van de Nederlandse kust.
Uitzicht naar het noorden. Aan de overkant van het Eierlandse Gat ligt de Vliehors, natuurgebied en militair oefenterrein.
Uitzicht naar het oosten, over het Werelderfgoed Waddenzee. Links Vlieland, meer naar rechts de zandplaat Hengst, waar altijd veel zeehonden liggen.
Uitzicht naar het zuiden. Je ziet de Eierlandse duinen, met daarachter de polder Eyerland. Aan de horizon De Cocksdorp.

Het uitzicht

Je staat op 47 meter boven zeeniveau.

De kapotgeschoten toren

In 1945 lag de vuurtoren zwaar onder oorlogsvuur. De kogelgaten zijn nu nog te zien omdat de oude, kapotgeschoten toren is blijven staan binnen een nieuwe torenmuur. Je kunt tussen de muren lopen om ze te bekijken.

Icoon voor Texel

Je komt de vuurtoren tegen in het logo van talloze Texelse bedrijven. De markante toren is echt een icoon voor het eiland.

Wenteltrap

De wenteltrap en de tussenvloeren zijn zo oud als de toren zelf: ze zijn gemaakt in 1864. Dit stukje vakwerk uit geklonken staal ademt de sfeer van de industriële revolutie.

De lamp

De lamp van de vuurtoren is helemaal niet groot. Hij bestaat uit een kolom LED-lampjes met 50.000 branduren. Een combinatie van lenzen geeft de lichtstraal richting en kracht. Omdat de lamp nog elke nacht zijn werk moet doen, kun je de lichtkamer helaas niet bezoeken.